Dierenvriendelijk Diest:

hondenweiden in elk gemeente en een dierenbegraafplaats 

Er komt in elke gemeente van Diest een hondenloopweide. Momenteel zijn er al drie: in Diest, Webbekom en Schaffen. Schepen van welzijn Pascale Vanaudenhove (Open Diest) heeft daarnaast ook een voedselbank voor dieren opgericht en gaat de strijd aan tegen illegale broodfok. Een dierenbegraafplaats wordt momenteel onderzocht.

Onze schepen van dieren Pascale Vanaudenhove (Open Diest) legt het beleid rond dierenwelzijn uit.


Sinds 2019 heeft Diest met Pascale Vanaudenhove (Open Diest) een eerste schepen van dierenwelzijn. Haar doel is te zorgen voor een beter leven van dieren met of zonder eigenaar.

Momenteel is er al een hondeloopweide in Webbekom (Carrefour), Diest (achter Halve Maan) en Schaffen (Oosterlindeveld).
Ook in Kaggevinne, Deurne en Molenstede plant ze een hondeloopweide. Mocht je daar een geschikte locatie voor kennen, mag je ze daarvoor zeker contacteren.

 

 

 

 

“Je merkt aan de reacties dat acties rond dierenwelzijn enorm gewaardeerd worden. Dieren kunnen zelf niet opkomen voor hun rechten, daarom doen wij dat."

- Schepen dierenwelzijn Pascale Vanaudenhove (Open Diest)

 


Voedselbank voor dieren

In augustus 2021 ging ook de dierenvoedselbank van start. Gezinnen met dieren, die het financieel moeilijker hebben, kunnen er aankloppen voor dierenvoeding.

 

"Wie in armoede leeft, vindt vaak de grootste steun bij zijn of haar huisdier", vertelt de Diestse schepen voor Dierenwelzijn, Pascale Vanaudenhove (Open Diest). "Maar die huisdieren nemen een flinke hap uit het gezinsbudget. Vandaar dat we nu een dierenvoedselbank oprichten samen met Aarschot en Tielt-Winge, waar baasjes die het financieel moeilijker hebben, eten kunnen krijgen voor hun beestjes. Zo zorgen we ervoor dat ze hun huisdier kunnen houden."

 

Vrijwilligers voor het project zijn zeer welkom. "Op dit moment hebben we vooral mensen nodig die kunnen helpen bij de samenstelling en verdeling van de pakketten of het verzamelen van de voeding", legt Vanaudenhove uit. "Daarnaast zoeken we ook nog steeds mensen die de communicatie en administratie op zich willen nemen. Kortom, iedereen die een hart heeft voor dieren en voor mensen en een paar uur per maand wil helpen is welkom."

 

Wie wil helpen als vrijwilliger bij de dierenvoedselbank of meer info wil, kan contact opnemen de milieudiest van Diest.


Een dierenbegraafplaats: bevraging bij inwoners

Momenteel wordt de optie voor een dierenbegraafplaats onderzocht. Zo'n plek zou zich bevinden op voorbehouden zone van de begraafplaatsen. Inwoners kunnen er terecht met de assen van hun gecremeerde gezelschapsdier, en kunnen deze laten begraven in een asurn of uitstrooien in de voorbehouden strooizone.

"We merken dat er nood is aan een plek waar mensen in alle rust afscheid kunnen nemen van hun geliefde huisdier" zegt schepen van dierenwelzijn Pascale Vanaudenhove. "In andere gemeenten bestaat zo'n dierenbegraafplaats ook. We willen echter eerst luisteren bij mensen hoe we dit best kunnen aanpakken".

Als je trouwe viervoeter of ander huisdier na jaren overlijdt, wil je daarvoor een mooi afscheid. "Het verdriet is groot. Vaak is een dier ook onderdeel van een gezin. Huisdieren zijn steeds belangrijker. Het geeft rust in de drukke levens van mensen. Vroeger bleven veel huisdieren buiten. Nu  slapen ze ook in de slaapkamer. Een huisdier is een individu. Als dat dan overlijdt, heeft dat impact. Een mooi afscheid kan helpen bij het verdriet" besluit Pascale Vanaudenhove.


Meldpunt voor strijd tegen illegale broodfok, dierenverwaarlozing en zwerfkatten

Problemen met dierenwelzijn in Vlaanderen kan je melden via het online meldingsformulier voor verwaarloosde of mishandelde dieren. Dit kan alleen als jij de eigenaar van het dier kent.

Ken je de eigenaar niet of is de situatie heel dringend of gevaarlijk? Neem dan contact op met de politie (013 35 87 76 of in dringende gevallen 101) of meld het aan onze diensten via het meldpunt van de stad Diest. Je duidt dan bij leefomgeving dierenwelzijn aan.

Wat kan je melden:

  • Dierenmishandeling in woningen, kwekerijen, dierentuinen, asielen, weides, pensions, kermissen, ...
  • Dierenverwaarlozing
  • Problemen met de verkoop van dieren.
  • Katten en honden die door particulieren te koop worden aangeboden op sociale media (bijv. Facebook) of zoekertjes-websites (bijv. Kapaza).

Sinds 2012 werken we samen met de vrijwilligers van Noodopvang Demerkat om het zwerfkattenprobleem op een diervriendelijke manier aan te pakken. Wilde zwerfkatten worden gevangen, onderzocht, onvruchtbaar gemaakt en behandeld tegen vlooien en wormen. Ze krijgen bovendien een oorknip. Vervolgens worden ze terug uitgezet op de plaats van vangst. Voor zwerfkittens heeft Noodopvang Demerkat een eigen opvang waar de dieren verzorgd en gesocialiseerd worden tot ze klaar zijn voor adoptie door hun definitieve baasjes.

Wat kan jij doen?

  • Meld een zwerfkat zonder oorknip of een nest kittens via zwerfkattendiest@gmail.com, via het nummer 0491 88 87 53 of via het online formulier.
    Opgelet: Wees extra waakzaam met een nestje jonge kittens. Neem de kittens niet zomaar weg want de moederkat is hoogstwaarschijnlijk nog in de buurt. Kittens tot een leeftijd van 6 à 7 weken kunnen nog goed gesocialiseerd worden. Daarom is het erg belangrijk om dit zo snel mogelijk te melden.
  • Wil je graag een achtergelaten katje adopteren? Of wil je de activiteiten van het zwerfkattenproject van naderbij volgen? Neem dan een kijkje op:

 

In de maak: pool van vrijwilligers om huisdieren op te vangen (bijvoorbeeld bij ziekte)

Er is al heel wat gedaan voor het welzijn van onze dieren. Wat brengt de toekomst nog? Pascale Vanaudenhoven: "Eén van de projecten waarmee we bezig zijn, is een pool van vrijwilligers maken om huisdieren op te vangen wanneer eigenaren er niet tijdelijk niet voor kunnen zorgen. Bijvoorbeeld in geval van langdurige ziekte. Let wel: een huisdier nemen is een verantwoordelijkheid. We raden iedereen af een dier in huis te nemen wanneer men niet in staat is er goed voor te zorgen. Maar zelfs wanneer mensen jarenlang een warm nest geboden hebben, kan het wegens omstandigheden tijdelijk toch even niet lukken. Daar kan de vrijwilligerspool mee helpen".


Onze burgemeester en schepenen

Christophe De Graef

Burgemeester. Algemene coördinatie, openbare veiligheid, communicatie en participatie, dienstverlening, openbaar domein en mobiliteit

Pascale Vanaudenhove

Schepen personeel, onderwijs, kunst- en muziekacademie, kinderopvang, burgerzaken, dierenwelzijn en jongerenontwikkeling

Maurits Vande Reyde

Schepen van toegankelijkheid, financiën, economie, smart city, citymarketing en toegankelijkheid

Rick Brans

Schepen van ruimtelijke planning/omgeving, milieu/duurzaamheid, jeugd en sport

Onze gemeenteraadsleden

Danielle Bosmans

Gemeenteraadslid

Marina Lambrechts

Gemeenteraadslid

Mario Versavel

Gemeenteraadslid - Fractievoorzitter

Sabine Meyssen

Gemeenteraadslid

Onze leden van het Bijzonder comité voor de sociale dienst

Onze bestuursleden

Bruno Roten

Bestuurslid

Yannick Goemaere

Voorzitter Open Diest

Nadine Verboven

Bestuurslid

Charlotte Verhamme

Bestuurslid

Kris Hanne

Bestuurslid

Duzgun Demir

Bestuurslid

Anne-Marie Daris

Bestuurslid

Ilse Cels

Bestuurslid

An Baraitre

Bestuurslid

Willy Segers

Bestuurslid

Denk mee, doe mee.

Wil je mee werken aan de toekomst van Kaggevinne, Molenstede, Webbekom, Deurne, Schaffen en Diest? Suggesties voor veilige mobiliteit? Een idee voor de lokale handel een boost te geven? Slechte wegen of overdreven snelheid  bij jouw in de buurt? Toekomstplannen voor de Citadel? Laat het ons allemaal weten. Actief meedoen met Open Diest of gewoon vrijblijvend je gedacht zeggen: alles kan. Tot gauw.